Астра Зенека намали прогнозните количества на ваксината срещу COVID-19 за Европейския

...
Астра Зенека намали прогнозните количества на ваксината срещу COVID-19 за Европейския
Коментари Харесай

Астра Зенека ще намали предвидените ваксини за ЕС до 1/3 от договореното |

Астра Зенека намали прогнозните количества на имунизацията против COVID-19 за Европейския съюз през първото тримесечие до към 30 милиона дози, една трета от договорните си отговорности и с 25% по-малко от обещаното предишния месец, демонстрира документ, забелязан от Ройтерс.

Недостигът е спомагателен удар по проектите за имунизация на Европейски Съюз, които към този момент са възпрепятствани от неведнъж закъснение на доставките и постепенно разпространяване в някои страни.

Документът на Астра Зенека с дата 10 март, споделен с представители на Европейски Съюз, демонстрира, че в този момент компанията чака да достави 30,1 милиона дози до края на март и още 20 милиона през април.

На 25 февруари шефът на Астра Зенека Паскал Сорио съобщи пред Европейския парламент, че компанията ще се опита да достави 40 милиона дози до края на март.

Документът демонстрира, че на 24 февруари англо-шведската компания е оценила опциите си за доставка към Европейски Съюз единствено на 34 милиона дози за интервала от януари до март, доста под контрактуваната цел от 90 милиона дози.

Новото понижение идва след решението на Италия и Европейската комисия от предходната седмица за блокиране на доставката на ваксини на Астра Зенека от Италия до Австралия. Това е първото използване на механизъм на Европейски Съюз, който разрешава на блока да откаже поръчки за експорт на производители на ваксини, които не съблюдават договорите си за доставка на Европейски Съюз.

Говорител на Астра Зенека отхвърли коментар в петък.

Лице, осведомено със обстановката, съобщи, че увеличените доставки, които компанията е очаквала през първото тримесечие, не са се осъществили заради компликации при транспорта на ваксини през световните вериги за доставки.

Съединените щати, откъдето Астра Зенека очакваше да достави отчасти за пазара на Европейски Съюз, споделиха, че няма да изнасят ваксини в близко бъдеще, съобщи Ройтерс в четвъртък, базирайки се на чиновници на Европейски Съюз.

Компанията съобщи, че първоначалните намаления на доставките са породени от индустриални проблеми в Европейски Съюз.

" Не най-хубавите старания "

„ Виждам старания, само че не и „ най-хубавите старания “. Това към момента не е задоволително, с цел да може Астра Зенека да извърши отговорностите си за първото тримесечие “, съобщи еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон в Twitter късно в четвъртък.

„ Време е ръководството на Астра Зенека да упражни своята отговорност и да направи това, което е належащо, с цел да извърши уговорките на компанията “, добави Бретон.

Астра Зенека се ангажира да постави „ най-хубавите рационални старания “ за реализиране на задачите, избрани в контракта им с Европейски Съюз, който планува доставка на 300 милиона дози от декември до края на юни. Ваксината беше утвърдена за приложимост в Европейски Съюз в края на януари.

Документът също демонстрира, че компанията чака да достави към 20 милиона дози за Европейски Съюз през април, повече от половината от тях през последната седмица. Не са включени прогнози за май или юни.

Астра Зенека се ангажира да достави 27-те страни членки със 180 милиона дози сред април и юни.

Но страните от Европейски Съюз актуализираха проектите си за имунизация от февруари насам, с цел да работят единствено с половината от контрактуваните дози, след като Астра Зенека заяви, че е изправена пред компликации.

Очаква се Германия, най-голямата страна в Европейски Съюз, да получи 19% от доставките на Астра Зенека за целия Европейски Съюз сред идната седмица и края на април, или общо към 6 милиона дози, в това число над 2 милиона през последната седмица на месеца, демонстрира документът.

Франция би трябвало да получи близо 15% от общия брой ваксини, или към 4,7 милиона дози. Италия, с съвсем 14% от общите предстоящи доставки, би трябвало да получи 4,4 милиона до края на април, се вижда в документа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР